logo

HEM TURER TIPS OM OSS

dot

Turer

Tur nr 18 (2011-02-22)

Ok, äntligen första riktiga turen för säsongen.
Visst, det har varit en bra vinter men inte för skridskor. Inga naturisar att snacka om. Rykterna går hela tiden om blankisar på exotiska platser bortom snön. Mycket snack.. Iceland is a myth!

Men, men... Plötsligt kom rapporter om att Vättern ligger blank! Att en tjomme från Holland åkt bil hela vägen dit för att köra griller. Vi ville inte vara sämre så vi tog bilen från Stockholm. Fullpackad bil med 5 man stack iväg kl 06.30.

Ingen av oss hade någonsin kört Vättern, utom runt den på hoj då med Trampa Trampa för 1 1/2 år sen. –Once in a lifetime, sa de ärrade veteranerna så det var bara att hänga med.

Vi parkerade lite söder om Olshammar och det var fler som hade hört ropet. Några bilar och peppen låg i luften. Förhållanden var –10° och drygt 2 m/s. Isen var fantastisk hela vägen, ett tunt lager puder låg den första biten, sen vart det helt blankt, tjock fin svart kärnis.

Vi startade så snart vi var klara och därifrån hade vi skön medvind ner längst kusten förbi fallskärmsjägarna på Karlsborgs fästning och ner en bit till. Matpaus och här var isen fantastiskt vacker, man kunde se rakt igenom till den steniga botten och det var som att åka på glas. Helt otroligt! Vilken skillnad mot att nöta spolad is på IP:en.

Vi vände upp norrut och vinden var starkare nu. Det blev kallt efter pausen och motvind o sidovind. Iskallt att filma, än mer att köra skypevideo -vilket för övrigt kändes galet "framtiden".
Vi delade upp oss så några av oss körde lite hårdare upp mot en stor sten i vattnet som låg precis där gränsen går mellan Östergötland - Västergötland - Örebro län. Skönt att pricka av allihop liksom. Sen drog vi på hemåt och alla var rätt mosiga i bilen.

Totalt körde vi drygt 70 km och det var en helt underbar dag och ett minne för livet. Tack hela gänget! Malcolm klippte ihop en film och Carl gjorde musik.


 

 

Se äldre turer: 2010-2011 ı 2009-2010 ı 2008-2009 ı 2007-2008